„Nu ne mai înțelegem!”, „Parcă vorbesc cu turcii!” – expresii atât de folosite atunci când partenerii întâmpină probleme de comunicare, nu se referă doar la dificultățile întâmpinate de cuvinte în a-și croi sens către interlocutor, ci la o serie întreagă de limbaje prin care ne transmitem emoțiile, intențiile și dorințele.

Căsniciile nefericite se datorează adesea unui motiv simplu, după părerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. În experienta sa în calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile și contactul fizic. Cartea le abordează pe fiecare în parte, într-un stil accesibil, din care nu lipsește umorul.

Așa cum și limba are mai multe dialecte, la fel și cele cinci limbaje ale iubirii prezintă mai multe dialecte sau variante. Pentru a ne comunica dragostea pe înțelesul celuilalt, trebuie să învățăm limbajul primar prin care acesta receptează iubirea. Se întâmplă rareori ca partenerii să aibă același limbaj primar al iubirii. Avem, în general, tendința de a ne exprima în propriul limbaj primar al iubirii și suntem contrariați când partenerul nu înțelege ceea ce-i comunicăm. Noi ne exprimăm iubirea, dar celălalt n-o receptează, și asta tocmai pentru că folosim un limbaj străin lui. Aceasta este problema fundamentală a cuplurilor.

Ca să te asiguri că rezervorul afectiv al partenerului tău rămâne plin, este esențial să descoperi limbajul lui primar de iubire. Dar, mai întâi de toate, trebuie să-l afli pe al tău. Care este limbajul tău de iubire? Cartea conține câteva sfaturi și întrebări ajutătoare pentru a ne descoperi propriul nostru limbaj.